Om os

Original Chia’s historie


Chia kommer til Danmark.

Virksomheden Original Chia blev grundlagt i 2009 på grund af en sammenblanding af positive hændelser forhold:

Martin Toft, firmaets grundlægger, havde set to uafhængige tv-udsendelser, hvor chiafrø blev omtalt. Første gang han ikke ville tro på, hvad han så og hørte: De kvaliteter, der var beskrevet for chia frø, syntes ham usandsynligt. Anden gang var medlem af en meget kendt i Danmark ernæringsekspert der på Go’morgen Danmark for talte lige så forbløffende positive egenskaber om chiafrø som den første udsendelse havde vist.

Original Chia importerer chia frøDette var grund nok for Martin Toft grund til at undersøge intensivt på internettet om chia frø. To timer senere var konklusion: Martin Toft var overbevist om, at han havde stødt på en særlig værdifuld fødevare, som han ville dedikere sin fremtid til. Sammen med to venner grundlagde han firmaet Original Chia, opnåede den allerførste importtilladelse for chia frø givet i EU.

Det var svært i begyndelsen! I Sydamerika var chia frø ikke meget mere kendt end i vores land, hvilket var næsten ikke-eksisterende. At finde en pålidelig leverandør i denne situation var heller ikke let. At få de første containere afskibet mod Danmark og Europa var også en udfordring!

I 2009 blev chia godkendt i brød


I 2009 blev chia kun godkendt til 5% i brød. Selvfølgelig snakkede vi hovedsagelig med bagere. Samtidig var de dog tilbageholdende med at starte noget nyt. Selvom bagerne fik oplistet alle fordele for bageriet, var det stadigvæk vanskeligt at overbevise bagerne om dette nye ukendte frø. Hvorfor købe noget så ukendt, at ingen spurgte, hvilket var meget dyrere end sesam eller solsikkefrø?

Indtil en udvidet brugstilladelse til chia-frø fandt sted i januar 2013, foretog Original Chia en masse rekognosceringsarbejde ved bunden! Siden slutningen af januar 2013 chiafrø ikke længere kun som en 5 -% – ejet blanding bruges til brød, men alt bagværk kunne anvende op til 10% chiafrø, blandinger af frugt, frø- og nøddeblandinger og morgenmadsprodukter. Desuden blev chia frø nu også solgt som en monoprodukt med hver pakke indeholdende indikationen om, at det maksimale daglige forbrug ikke kunne overstige 15 g (EFSA).

Med denne tilladelse begyndte der for alvor at komme stigende interesse for chia frø og chia frøene var ikke længere kun noget for helsefolk og dem der dyrkede ekstreme sportsgrene som marathon løbere, triatleter, Ironman deltagere her var mange, osv, det varede ikke længe. Efterspørgslen er mangedoblet. Vi voksede med efterspørgslen.

Ikke kun atleter værdsatte effekten af chia frø, men alle. Mange vendte sig til os med kommentarer, som vi kunne se af, at folk følte sig bedre og mere vitale med forbruget af chia frø.

Den store bølge af chia frø rammer os


Den store bølge af efterspørgslen ramte også bagernes døre, og den første (store og små) begyndte at producere chia brød og og boller mv.. Vi oplevede stadig i i 2012 på IBA München på en ganske lav interesse for chia frø, men r i 2015 på IBA var der chia frø over alt og blev solgt som varmt brød, nu også til bagere.!

I 2014 blev Original Chia ApS Tyskland grundlagt for bedre at betjene den voksende interesse og for at kunne betjene det tysktalende marked endnu mere direkte.

I mellemtiden er chia fra mange menneskers blevet uundværlige, og Original Chia har etableret sig som en kvalitetsbevidst og pålidelig leverandør internationalt på markedet.



Gennem årene er vi blevet en af blevet én af de større importører af chia frø i EU og handlende for handel med chia frø i EU og videre.

Vi er stadig begejstrede for at udvide og bruge kendskabet til Chia og dets egenskaber, således at så mange mennesker som muligt kan lave deres egne erfaringer med denne særligt værdifulde, komplet fødevare.

Se et videoklip fra Go’Morgen Danmark med Christian Bitz, som omtaler Chia som 1 af 5 sundeste fødevarer, klik her